
Europees Parlement wil renure toestaan als alternatief voor kunstmest
Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor het gebruik van renure als vervanger van kunstmest. In aangenomen amendementen roepen Europarlementariërs de Europese Commissie op om de Nitraatrichtlijn te herzien en het gebruik van kunstmestvervangende producten te stimuleren.
Deze oproep is onderdeel van een breder debat over het verminderen van de Europese afhankelijkheid van kunstmest uit Rusland en Wit-Rusland. Invoering van hogere invoertarieven op kunstmest uit deze landen wordt overwogen, maar volgens voorstanders van renure is het dan essentieel dat duurzame en betaalbare alternatieven voorhanden zijn voor agrarisch ondernemers.
De amendementen zijn onder meer ingediend door Europarlementariërs Jessika van Leeuwen (BBB) en Bert-Jan Ruissen (SGP). Ruissen benadrukt in zijn amendement het belang van snelle actie: 'Een snelle herziening van de Nitraatrichtlijn is nodig, omdat het gebruik van dierlijke mest en circulair nutriëntenbeheer juist bevorderd moet worden. Goedkoper en duurzamer.'
Oproep aan commissie: kom snel met concrete plannen
Jessika van Leeuwen pleit samen met collega's Sander Smit (BBB) en Wouter Beke (Vlaamse CD&V) voor een versnelde aanpak. Ze willen dat snel werk wordt gemaakt van concrete voorstellen, 'zodat deze duurzame meststoffen effectief ingezet kunnen worden als alternatief voor synthetische kunstmest'. Volgens Van Leeuwen is er brede steun onder de lidstaten om Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu) aan te sporen tot actie.
De Europese Commissie overweegt momenteel hogere invoerheffingen op kunstmest uit Rusland en Wit-Rusland. Van Leeuwen ziet dit als het juiste moment om de strategische afhankelijkheid van deze landen te doorbreken. 'Ik begrijp de noodzaak om de heffingen op Russische en Wit-Russische kunstmest te verhogen. Maar dan moet er wel een duurzaam en betaalbaar alternatief zijn. Dat alternatief is renure. Om dat op grote schaal mogelijk te maken, moet de Europese Commissie zorgen dat het ook haalbaar en betaalbaar is.'
De Europese Nitraatrichtlijn is op dit moment in evaluatie. De uiteindelijke beslissing over het toestaan van renure ligt bij de Europese Commissie. Wanneer die besluitvorming plaatsvindt, is nog niet bekend.
Bekijk meer over:
Lees ook

Meest gelezen
Blogs


