Duurzame+biggenslachterij+zet+poorten+middagje+open
Nieuws
© Jos Thelosen

Duurzame biggenslachterij zet poorten middagje open

De poorten bij duurzaamste en grootste biggenslachterij van Nederland, Pigarné in Lichtenvoorde, stonden vandaag enkele uren open. De eigenaren zijn trots op hun vak en het resultaat van een flinke metamorfose. Er is afgelopen 3 jaar flink geïnvesteerd in beter gestroomlijnde processen en apparatuur. Zo'n 150 veehandelaren, chauffeurs en zakenrelaties kwamen een kijkje nemen, bijpraten en lieten zich de malse biggenvleesproducten prima smaken.

Operationeel leider van de bijzondere slachtlocatie, Hermen van Oene leidde vanmiddag verschillende groepen rond. Na een schoenen- en handenreiniging en met haarnetjes op liepen van de schone kant van het middelgrote vleesbedrijf met zo'n 70 medewerkers.

Eerste toonde hij zijn gasten wat Pigarné allemaal aan producten maakte van de biggen: filetjes, ribbetjes, racks, procureurs, poothammetjes, schouderhammetjes. 'Het vlees van de jonge dieren is veel malser dan dat van vleesvarkens, en de formaten zijn wat kleiner en minder uniform omdat biggen binnenkomen van zo'n 10 kilo tot wel halfwas varkens van zo'n 60 kilo', zegt Van Oene. 'Het is echt specialistisch werk en vergt vakmanschap. Ook bij het verwerken van de karkasjes wat op onze tweede locatie even verderop gebeurd.'

Bij de slachtlijn vertelt hij dat elke slachtdag continu inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, NVWA, erbij zijn. Dierenartsen houden streng toezicht op de voedselveiligheid en het dierenwelzijn. 'Voor een middelgrote slachterij die gemiddeld 3.000 biggen per week slacht zijn de keuringskosten een enorme kostenpost', stelt Van Oene. 'Het is prima dat er uitgebreid meegekeken wordt, ook via camera's, maar we werken er samen met de NVWA aan om het efficiënter te krijgen.'

Ambachtswerk

Van Oene geeft aan dat ze ook andere diercategorieën slachten zoals zeugen, runderen en soms paarden. 'De flexibiliteit en het kunnen leveren van ambachtswerk is een kracht van onze slachterij', benadrukt hij. 'Het is teamwork en alle mensen die hier werken, gaan net als ik elke dag met plezier aan het werk.'

Na de verdovingsruimte leidt hij het groepje naar de ontvangstruimte. Op borden staat hoeveel biggen van bepaalde gewichten maximaal in de verschillende hokken mag worden gedaan. 'We doen alles keurig volgens de dierenwelzijnsregels', zegt hij. 'Ook moeten alle papieren kloppen voordat chauffeurs met biggen of ander slachtvee binnen de poorten mogen komen op ze te mogen lossen.'

Het laatste onderdeel van rondleiding is zijn verhaal bij de overdekte wasplaats.'Alle vrachtwagens gaan hier schoon en ontsmet weer weg', benadrukt Van Oene. 'Zo minimaliseren we het gevaar van het verslepen van dierziekten.'

Krokante big aan het spit van Pigarné wordt door een cateraar aangesneden en uitgeserveerd aan de bezoekers van de open dag.
Krokante big aan het spit van Pigarné wordt door een cateraar aangesneden en uitgeserveerd aan de bezoekers van de open dag. © Jos Thelosen

Big aan het spit

Hierna loodst hij de bezoekers naar het terras waar de geur van de barbecue hangt. 'Onze ambitie is om naast lams- en kalfsvlees ook biggenvlees op het menu van Nederlanders te krijgen', besluit Van Oene. 'Laat jullie het malse vlees van een big aan het spit, haasjes, racks en pulled young pork smaken.'

Ook Dirk Govers, directeur van The Livestock Traders en aandeelhouder bij Pigarné straalt deze zaterdagmiddag 27 september trots uit. 'Iedereen mag zien dat we hier Nederlandse biggen, die niet geschikt zijn om uit te groeien tot een vleesvarken, verwerken tot kwalitatief en smakelijk voedsel. Het gebeurt zo diervriendelijk mogelijk, het is duurzamer met een lagere CO2 footprint en goed voor het imago van de Nederlandse varkenshouderij.'

Biggenvleesprocten op de barbecue bij Pigarné.
Biggenvleesprocten op de barbecue bij Pigarné. © Jos Thelosen

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 6°
    5 %
  • Dinsdag
    18° / 8°
    5 %
  • Woensdag
    17° / 5°
    0 %
Meer weer