
Grote prijsdaling varkens door moeizame vleesverkoop en vakantie
De varkenssector wordt deze week getroffen door een uitzonderlijk grote prijsdaling bij vleesvarkens. Nadat Duitse slachterijen hun prijzen met 15 cent per kilo verlaagden, volgen Nederlandse slachterijen met een verlaging van 12 tot 13 cent per kilo.
Een prijsdaling van meer dan 10 cent in één week komt in de sector zelden voor. Eerder gebeurde dat in 2020, toen onder andere Afrikaanse varkenspest en corona de prijzen van vleesbedrijf Vion drastisch deden dalen, van ruim 2 euro naar 1,35 euro per kilo exclusief btw.
In de afgelopen twintig jaar heeft Vion slechts vier keer een prijsverlaging van meer dan 10 cent per kilo doorgevoerd, inclusief de huidige situatie. Eerdere grote prijsdalingen kwamen voornamelijk voor tijdens crises zoals mond-en-klauwzeer.
Prijzen sneller omlaag dan verwacht
De grote prijsverlaging in Duitsland verrast een varkenshandelaar uit Zuid-Nederland. Hij hield rekening met een daling van ongeveer 10 cent deze week en mogelijk nog een extra daling van 8 cent volgende week. 'Het is te hopen dat ze de prijs volgende week na deze verlaging van 15 cent kunnen laten staan.'
Slachterijen ervaren al langere tijd problemen om hogere inkoopkosten door te rekenen aan hun klanten. De prijsverlaging is een poging om de inkoop- en verkoopprijzen beter op elkaar af te stemmen, vooral met de naderende vakantieperiode wanneer vleeswarenfabrikanten minder vlees nodig hebben.
Hitte en aanbod beïnvloeden de markt
Ondanks de forse prijsverlaging blijft het aanbod van levende varkens beperkt. De recente hittegolven in Europa remmen de groei van het aanbod zelfs eerder af. Varkenshandelaren verwachten dat ze de komende weken het aanbod gemakkelijk kunnen afzetten bij normale temperaturen. Extreem warm weer belemmert het transport, waardoor planning uitdagender wordt.
Hoewel Nederlandse slachterijen iets minder snel zijn gegaan dan Duitse collega's, zijn de totale verlagingen over twee weken uiteindelijk vergelijkbaar. Nederlandse bedrijven hadden vorige week hun prijzen al met 2 tot 3 cent per kilo verlaagd.
Nederland volgt Duitsland vanwege de sterke onderlinge afhankelijkheid. Jan Vernooij, voorzitter van de sectorcommissie varkenshandel bij Vee & Logistiek Nederland, zegt hierover: 'Als Duitsland omlaaggaat, gaan wij mee. Het aanbod aan varkens is zeker niet overdreven groot. Er is sprake van afnemende aantallen door stoppers. En dat gaat best hard. Bovendien nemen de gewichten door het hete weer af. Dat kan deze week zomaar een verschil van 2 tot 4 kilo uitmaken en dat loopt nog wel twee weken door.'
Vernooij vervolgt dat Duitse slachterijen al weken bezig waren met de dreiging van prijsverlaging, maar dat de daadwerkelijke omvang van de verlaging verrassend is. 'Verder kan ik er weinig zinnigs over zeggen. Ik maak me wel zorgen over het feit dat we zo kwetsbaar zijn in de afzetmarkt. De varkens die nu op de markt komen, zijn opgegroeid uit dure biggen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs



Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl
